Dec 19, 2010

Public Phone


Public phone!
Dulu zaman-zaman Raja Ema memang sangat laku public phone ni.. g mana2 je, mesti terpacak si public phone kat tepi jlan, tak kira la jalan bandar ke jalan kampung ke, lebuh raya je x da public phone, haha.. n kalau ada public phone, x sah kalau xda yg tercanak kat public phone, silap2 ada yg smpai beratur mcm keretapi! Ada yang nak bergayut, bermadu asmaradana, bercakap2, berketawa, bergosip, telefon utk kecemasan, bertanya khabar mak ayah... tak kira la... dari budak sekolah rendah sampai orang2 tua.. dasyat tol zaman dulu2 akibat penangan si public phone nih!

Tapi sekarang, public phone ni macam hidup tak nak, mati pun segan! haha.. pandai2 je aku cakap! nak2, bila tengok public phone tu dlm keadaan yg sangat sedih, dengan tak da gagangnya, dengan takda wayarnya, dengan rosaknya, dengan conteng sana sininya... Hadoooiii! Zaman sekarang ni susah nak tgk org duk bertelefon guna public phone.... Tapi, dari segi pemerhatian aku ni sejak 2menjak ni, public phone kat area2 kampung aku n kawasan2 berdekatannya, public phone ni masih ada yang guna.. ko nak tau sape yang guna?? Mat pek la beb! haha! Tiap kali tngok ada orang tengah bergayut or lepak2 kat public phone tu, tak lain tak bukan orang2 tu ada makhluk2 dari golongan mayat hidup...huh! Kat kawasan lain tak tahu la mcm mana.. Secara literalnya, Mat Pek amat memerlukan public phone utk berkomunikasi dengan sekutu2nya... haha.. Tapi kesian pulak yg bukan Mat Pek, tp urgent nk guna public phone,, terus di cop Mat pek.. ekeke.. sian dia.

Mujurlah si geng2 mat pek yg guna public phone tu, kalau x sape la yg aku meneruskan tradisi si public phone lagi.. seingat2 aku, last aku guna public phone tahun 2005 kot... kira2 5 tahun dah tak guna public phone.... teringin jugak nak guna lagi, pikir2 balik, tak ada kerja aku nk g telefon pakai public phone... Dapat tengok pun jadi la.. tak tahu la 5 or 10 tahun lg wujud ke tidak public phone nih!


P/s: bila last korang guna public phone? Masih guna lg ke??

56 comments:

Rozuan Ismail said...

itulah pasal..skang ni semua dah ada telefon bimbit..huhu..tapi jo rasa penting x public phone ni?

khairunnisa ♥ said...

last guna last year -__- sebab lupa cas hp. masih berguna lagi public fon ni. haih, jangan rosakkan.

ahmad jo said...

@Rozuan: penting kot. mana tahu gaduh ngn makwe ke, leh guna public phone nk pujuk, dh kita call dia tak nak layan... hehe

ahmad jo said...

@Khairunnisa: kalau ckap jgn rosakkan, nanti makin rosak public phone tu, baik suh rosakkanlah.. xda sape nk dengar ckap tu, so, tak rosak la public phone tu :D

titirara said...

public phone ? dah berkurun tak gunekan nye . huhu

rse nye mse time skola thun lepas . ujan kat skola , tepon ayah soh amek . tapi ujan lebat sgt . ayah tak leh amek sbb naek moto . so , terpakse lah redah hujan ...

Feel jap mse tu , ade mamat sebelah jln sme2 , terase mcm crite japan plak . ngeh3 .

ahmad jo said...

@titara: oh.. so sweett! hiks... tu la hikmat ayah tak dpt amek, klu ayh g amek x merasa berjlan dlm hujan with some1. hehe

ZWAN SABRI said...

Tula pasai..
dulu klaw nampak public phone, sure ada orang yang betenggek kat situ dok begayut..
tapi lani kan suma dah ada nfon.. sbb tula public fon dah macam hidup x nak, mati pown x nak.. HUHU..

ahmad jo said...

@Zwan Sabri: tu la.. sian kat public phone tu! haha

AnisZahra said...

Zaman skola asrama, demmm, panjang gila beratur nak tepon mak, menangis syahdu nak balik rumah sbb homesick.
Haha

ahmad jo said...

@AnisZahra: betul tu. zaman sekolah dulu2 kan, guna public phone je.. nasib sy ni sentiasa kat umah.. x merasa duk hostel, hehe

Amalina Jo said...

dalam tahun ni juga lah , time perlis banjir. Time tu kat uitm , mmg xleh kuar ahh duit pokai , atm dh xde duit time tu duk cari2 duit syiling celah2 mana nk guna public phone :D

Insan Marhaen said...

memang betul tu.. pondok talipon kat taman IM ni pun dah berapa kali rebah sebab di gayut oleh mat pit..

apa apa pun, jgn lupa komen bloh IM dan tinggal url di Bakal Bloglist 2011..

James Buns said...

dulu slalu curi line.

skrg kerja pasang balik line yg kene curi.

apa crita?

King Of Single said...

peh time skola menengah dulu...pnjang betul line nk gune fon ni kat skola..ade je yg baris situ..aku dlu urgent nk kol parents tpakse la melayan kerenah bebudak gedik yg duk kol pakwe dorang..agak2 laa kat skola pon smpat nk kol bf.

sigh T_T

da besar2 nii lame da xgune..
oh ye tahun lepas la last gune cz time fon aku hilang kene curi time final exam...wat the stupidosss org yg curi tu!

rossoneri said...

public phone penting tuuu,sbb slalu tertinggal hp...hohoo

ahmad jo said...

@Amalina Jo: nampaknya public phone mmg masih relevan, tp mujurlah public phone tu ok lagi.. kalau yg suam2 kuku tu mcm mna, mmg kena maki koz xleh pakai.. haha

ahmad jo said...

@Insaen Marhen: hahaha.. ganas sangat mat pek tu.. adoii!

ahmad jo said...

@james Buns: hahaha.. what goes around comes around kot.. :))

ahmad jo said...

@King of Single : oo.. nk wat mcm mana, blaja tinggi2 pun ada lagi yg hati busuk.. adoiyaa! tp time final exam paling byk barang hilang, xtau nape.. ape yg duk rasuk kat some1 tu x tau la..

ahmad jo said...

@rossoneri: adoii! ni kes paling klimaks ni.. boleh pulak ko hafal nombor yg nk ko dail tu, even x bawak hp. hehe

toyolkiut said...

imbas zaman lalu..
sejak ada henpon ni, xguna dh publikpon ni..

hans said...

oit
aku gunalah public phone waktu terdesak
hohoho
public phone banyak berjasa dalam hidup ku

P/S : Misteri Danella : "Danella Cakap Dengan Siapa?"

ahmad jo said...

@toyolkiut: betul3. dulu klau boleh nk buat public phone mcm henpon.. hehe

ahmad jo said...

@hans: ye ke?? kena jaga leklok public phone lepas ni. haha

iZS said...

yup. setuju2. mat pek je yg ramai kan.
last gune time dip. credit xdak..
kol uma suh mak kol balik..
hehehe

Bert said...

public phone dah mcm x de function..semua org pakai handpone skang ni, budak skola rendah pon dah pakai hpone

tsaicoutic tranmorphersys said...

last gne public phone mse waa umo 10 tahun...

ahmad jo said...

@iZS: haha. sama kes dgn aku ni... aku last guna public phone sebab nak suh org dtg amik aku kat hostel time dip dulu2.. lepas tu bila dh ada lesen, x perlu lg nk suh org dtg amik... tu yg x guna public phone tu.. haha

ahmad jo said...

@Bert: betul2.... tp in case emergency, berguna gak public phone tu, tp kalau selalu je rosak, xda pun xpe.. huhu

ahmad jo said...

@tsaicoutic tranmorphersys: gila ko.. umur 10 thun dh pndai pkai public phone.. haha... btw, smpai ke ko nk msukkan duit syiling kat dlm public phone tu? haha

Affan Ruslan said...

tak ingat last guna bila.
tapi rasanya masih berguna masa kecemasan. pnh jugak battery hp hbs, selamat ada public phone.

Entry terbaru: Aktivti Gila Semasa Musim Sejuk

turbinemanlog said...

Public phone sudah ditelan zaman

nora said...

aku penah guna public phone time study dulu bayar 20 sen, cakap bape lame ko nak sampai org belakang batuk2 tanda suh ko blah. huahuahua

a'im said...

nasib abik ada generasi baru..kalau tak dah leh letak dalam muzium dah public phone tu..haha

Siti Safiyyah said...

last gune bile eh?? aduii tak ingat lah..hehe tapi dulu zaman skola mmg gune public phone sasaran utama kalau nak tepon abah suruh ambek dari kelas tambahan..hehe

A.D.A.M. said...

Last aku guna bulan 8 ari tu kot. Waktu h/p aku rosak kat LRT punye hentian.

Tp, memang hampas! Sume x denga suara! Ah!

sab said...

betul2. tpi public phone msih di perlukan di dalam hostel sekolh menengah lagi. hee. :)

lily said...

aku ade gne lg..tp xsilap 2thun lpas kot..

tp mse duk asrama dlu,hri2 gune..hehe

Eazy Izzuddin said...

x igt bile last gune tepon public hehe

♥e'in♥ said...

public phone nie perlu kot.. time emergency....

ahmad jo said...

@Affan Ruslan: nasib la public phone tu ok lg masa nk guna tu,,. hehe

ahmad jo said...

@turbinemanlog: betul2..

ahmad jo said...

@Nora: haha.. betul tu. letak 20sen bukan main sonok dpt sembang2. haha

ahmad jo said...

@A'im: muahahahaha.. laayk ke nk letak dlm muzium tu. haha

ahmad jo said...

@ADAM: haha. sian kat public phone tu, mesti byk kena sumpah seranah tu. hehe

ahmad jo said...

@Sab: skrg dh tak kot coz student2 sekarang ni hpon 1 sorang dah.. :)

misz FaTiN said...

oh public phone!! mmg lama sy xmenggunakan mu.. hehe..;p

Sham said...

adus aku dulu tergolong dalam golongan vandalisme terhadap public phone...tp skang dah insaf...

ahmad jo said...

@Lily: haha.. jd peneman setia ke? :D

ahmad jo said...

@Eazy: hahaha. cuba refreh balik.. kih3

ahmad jo said...

@Ein: betul2.. harap jga la public phone tu elok2..

ahmad jo said...

@Bert: betul2... xtau nasib public phone yg akan dtg nanti mcm mana..

ahmad jo said...

@Misz Fatin: tak rindu ke kat public phone tu?? hehe

ahmad jo said...

@Sham: hahaha.. bagus2.. lepas ni jga public phone elok2.. ;)

Jeely jelly said...

haha... dulu2.. slalu g public phone depan umah cek kat tempt kuar duit syiling tu ade duit ke x.. haha.. slalunye ade org x amek baki duit dye.. haha

A.D.A.M. said...

xde la byk sgt. hohoho. kena hentak sekali dua baru lega sket rasa. hehe

Related Posts with Thumbnails
 
;